Moje putovanje od studenta Pravnog fakulteta, na kojem sam proveo četiri godine, do web development-a počinje jednom neočekivanom promjenom planova, kada sam umjesto na svoja predavanja pošao sa svojim cimerom na njegova. On je tada studirao Primijenjeno računarstvo i s vremena na vrijeme smo razgovarali o predmetima, mada ne toliko često, jer bih u suprotnom mnogo ranije promijenio fakultet i pošao na njegov.

Šta može da učini da tako ležerno pravite posjete drugim fakultetima, osim da na svom samo ponavljate “Ja ovdje ne pripadam”?

Ako ste student i motivisani ste taman koliko sam ja bio tada, možda je pravi trenutak da razmislite da li ste napravili dobar izbor. Tog dana posjetili smo predavanje iz predmeta C++. Već sljedeće godine bio sam redovni student fakulteta Primijenjenih računarskih nauka.

Kao i većina naših fakulteta i ovaj je imao svoje mane. Nije bilo dovoljno praktičnog znanja koje je zadovoljavalo potrebe na tržištu, ali sam ipak sam uživao učeći o tome što me je zanimalo. Tokom  fakulteta sam radio i studirao, što je u početku bilo izvodljivo jer nije zahtijevalo pretjerani rad nakon predavanja. Do treće godine sam stekao dobru osnovu, ali mi je falilo dosta praktičnog znanja. Dodatno me zabrinjavalo što mi fakultet nije bio garancija da ću dobiti šansu da programiram u nekoj firmi. Razmišljao sam i o programu stručnog osposobljavanja, ali šanse da odaberem firmu u kojoj ću zaista moći da učim i napredujem nisu bile pretjerano velike.

Ovo se desilo nekim ljudima koje poznajem, firme za koje su počeli da rade su bile u velikom usponu, sa mnogo klijenata, previše ozbiljno da bi dali  šansu novajliji da  “brčka” po kodu. Posle toliko godina uloženih u Pravni, a onda i ovaj fakultet, nisam želio da kalkulišem. Odlučio sam da se osposobim za programiranje na svoj način.

Bootcamp avantura po imenu Microverse

Kad nemate dovoljno znanja i krenete da učite na svoju ruku, dolazi do manjka motivacije jer pored  ogromne količine knjiga, tutorijala, programskih jezika, frameworka, jednostavno ne znate odakle da počnete. U tom periodu nisam poznavao nikoga ko bi me stalno usmjeravao, nekoga sto bi mi govorio šta mi ide dobro ili ne. Sve ovo mi je pravilo jos veću potrebu da postanem dio zajednice u kojoj imam s kim da prolazim kroz iste muke.

Bootcamp se obično odnosi na intenzivne obuke u kojima, šta god da učite, naučite dobro, ali isto tako i platite jako puno novca. Često se organizju na jednoj lokaciji gdje sa mentorima i ostalim učesnicima za kratko vrijeme naučite dosta i na praktičnim primjerima. Kako je većina koje sam pronašao koštala između 10 i 15 hiljada eura, nije dolazilo u obzir da uložim novac koji nije moj. Umjesto toga pronašao sam boootcamp-ove koje plaćate tek onda kad dobijete posao. Tu počinje avantura zvana Microverse.

Microverse je intenzivni remote kurs koji traje od 6 do 8 mjeseci. Tokom kursa se savladavaju tehnologije namijenjene onima koji namjeravaju da postanu full-stuck programeri. Naučićete HTML I CSS, zatim  Ruby, SQL, Ruby on Rails, Javascript, React i Redux tehnologije. Moraćete da zagrijete stolicu da biste sve savladali, tako da, iako na oficijalnom sajtu piše da trajanje obuke je u periodu od 6 do 8 mjeseci, ostaćete dok ne završite, pa makar to bila i godina. Što je vrlo vjerovatno ako nemate mnogo iskustva ili ga nemate uopšte.

Bootcamp Microverse se nalazi u San Francisku i pored intenzivnog i kvalitetnog načina na koji učite, postoji još niz prednosti koje nudi. Prvo, radi se o remote kursevima, tj. učenju na daljinu. Imaju polaznike iz čitavog svijeta, pa sam tokom trajanja kursa imao zadovoljstvo da učim i sarađujem sa ljudima sa svakog kontinenta.  Sve ovo mi je otvorilo oči o ogromnim mogućnostima koje danas imamo, sve što nam je zaista potrebno je internet i znanje engleskog.

Drugo, bootcamp ne plaćate odmah, već tek onda kad nađete posao i to kad počnete da primate platu koja je veća od 1000 dolara. Tek kad počnete sa platom većom od 1000 dolara, vraćate po 15% dok ne isplatite 15000 dolara. Treće, posao dobijate tako što vam tim iz Microversa pomaže u tome. Oni vam dodjeljuju trenera koji vas priprema za intervjue, poboljšava vašu prisutnost na internetu (misli se na mreže kao što su Linkedin, Twitter, Github), pomaže vam u spajanju sa firmama koje pružaju probni rad u trajanju od 3 mjeseca. Kada se neka komanija zainteresuje za vas, intervju je obavezan, morate pokazati stečeno znanje, a ako sve prođe kako treba, ugovor sa tri bi mogao da se produži na više mjeseci u kojima biste bili plaćeni po satu. Zvuči dobro?

microverse homepage cta
Način na koji štampa FDM štampač Izvor: 3dhubs.com

Kako da postanete član Microversa?

Da postanete član Microversa, potrebno je da prođete dva kruga. U prvom radite četiri algoritma koja su izabrana na Hackerrank-u, sajtu na kojem imate mnoštvo zadataka koje možete raditi s izborom od više programskih jezika. U drugom dijelu radi se provjera  poznavanja engleskog jezika i  izrada tri projekta koristeci HTML I CSS sa troje ljudi ponaosob u trajanju od po četri sata. Zvuči komplikovano, ali jedina bitna stvar je poznavanje engleskog jezika – sve drugo je formalnost.

Kako svakog mjeseca primaju nove članove, na startu vas obavještavaju ko vam je partner, dodaju vas u grupi na Slack-u sa ostalim studentima, a zatim dobijate pristup sajtu sa linkovima sa radnim materijalom.

Za one koji ne znaju, Slak je platforma namijenjena radu sa timovima. Danas ima preko 2.5 miliona aktivnih korisnika i za kratko vrijeme je zbog jednostavnosti i vrlo intuitivnog dizajna stekao ogromnu popularnost među timovima i organizacijama. Koristan je za rad manjih i većih organizacija zbog svoje preglednosti i jednostavnosti korišćenja, posebno ako radite na daljinu, kao što je bio slučaj sa mnom.

computer set

Kako izgleda radni dan u Microversu?

Po našem vremenu radni dan počinje u 9h. Prvih sat vremena radite na algoritmu sa timom od još pet osoba, radite 45 minuta, a preostalih 15 razgovarate o problemu, tj. kako ste došli do rešenja u slučaju da jeste. Nakon toga se sastajete sa partnerom i radite na projektima do 1h, a od 1h do 2h je pauza za ručak. Nakon pauze, pa sve do 5:45h nastavljate sa partnerom da biste se u 6h opet sastali sa timom i razgovarali o tome kako ste proveli dan, šta vam je išlo od ruke i koliko ste motivisani za sljedeći radni dan.

Moram da priznam da mi je večernji sastanak u početku bio najdosadniji dio dana i da mi je neko ponudio jos osam sati rada ili razgovor, odabrao bih rad. Svi su bili stidljivi, posebno prvog dana kada smo na razgovoru bili sa starijim studentima čiji je zadatak bio da nam objasne kako taj sastanak funkcioniše. Kada smo se bolje upoznali postalo je zanimljivije. Jedva sam čekao večernji sastanak, svi smo bili u sličnoj situaciji, dijelili smo iskustva, poteškoće, životne priče, ostajali pričajući satima, postali smo prijatelji.

Sastanci se obavljaju preko ZOOM aplikacije za sastanke. Nakon svakog odrađenog projekta popunjavate formu koja sadrži vaše ime ili ime partnera i link do vašeg Github profila na kojem se nalazi projekat. Kada dobijete zeleno svjetlo od mentora koji vaš rad bude pregledao, nastavljate dalje na sledećem projektu. Najbolja stvar je što preko 24h nećete čekati na odgovor.

Danas sam na poslednjem dijelu curriculuma, dobio sam stipendiju koja mi pomaže finansijski, a sada svoje vrijeme provodim spremajući se za intervjue za posao.

programer

Zaključak

Prije samo tri godine nalazio sam se u poziciji gdje ću ili da (p)ostanem vječiti student ili neko ko će da izađe iz zone komfora i konačno počne da radi nešto što voli. Drago mi je da sam odabrao ovo drugo.

Ukoliko ste student ili tek treba da počnete, a zanima vas programiranje, najbolje što možete da uradite za sebe je da shvatite da vam diploma nije neophodna da biste bili uspješni u ovom poslu. Ako promijenite način razmišljanja i potrebu za diplomom zamijenite potrebom za znanjem, ovo je lista sajtova koja će vam pomoći da ostvarite svoj cilj:

Za sve koji su studenti, uz pomoć indeksa možete dobiti Github Developer student pack sa kojim ćete imati pristup svim kursevima na nekim od gore navedenih sajtova, kao i na mnogim drugim. Obično je rok za beplatno korištenje od pola godine do godinu dana.

Pored kurseva, čitajte knjige i gledajte tutorijale. Najbolji način učenja je učenje na konkretnom primjeru. Odaberite samo jedan programski jezik na početku i krenite korak po korak. Ovo nisu moji, već savjeti koje sam čuo od senior developera, a koje sam i sam poslušao. Da mogu da putujem kroz vrijeme i pričam sa mlađim sobom rekao bih mu da traži ili prikupi novac od svojih kako bi kupovao knjige i kurseve, što bi bilo dovoljno za početak.

Skorije sam se priključio grupi koju predvodi Raymond Gan, kome sam jako zahvalan za sve što učim od njega. Na sastancima vježbamo algoritme za koding intervjue, ima i onih koji imaju isti nivo znanja kao i ja, ali je više onih koji rade pa čak i za Facebook, Amazon, Google. Na njegovom Linkedin profilu možete pročitati mnogo korisnih savjeta koje je naučio tokom rada na projektima kao Softver inženjer. Ukoliko želite da se priključite grupi, pročitajete post na Github-u. Članstvo u grupi se plaća dolar jednom nedeljno, kako bi mogli da koristimo Zoom premium account za sastanke.

Za kraj, savjet koji najviše slušam od svih uspješnih u ovom poslu, a koji sam i sam poslušao je:

“Work your ass off!!!”

Ukoliko imate pitanja, uvijek me možete kontaktirati putem Facebooka.

Podijeli