Tjaša Deu – Kako se postaje uspješan vloger

Početi nešto novo pomaže nam da se pomjerimo iz zone komfora i zato je dosta onih koji kažu da bi svakog dana trebalo da uradimo nešto što nas plaši. Iako često čujemo „Svaka promjena je dobra, pa makar i ona na gore“, ovdje ćemo se držati onih promjena koje čine da sjutra budemo bolja verzija sebe, bogatiji za novo znanje, iskustvo i kako uspjehe – tako i neuspjehe. Vjerovatno najboji motiv da nešto započnemo je da radimo nešto što nam je hobi, nešto u čemu uživamo.

O tome šta znači zarađivati od svog hobija, kako početi i kako nastaviti da rasteš, čuli smo od vlogerke Tjaše Deu, a sada to znanje dijelimo i sa vama.

Tjaša je slovenačka vlogerka, koja je svoju karijeru započela u želji da svojim vršnjakinjama pomogne da riješe svakodnevne dileme sa kojima su se suočavale u tinejdžerskim danima, pa sve do konkretnih savjeta i preporuka iz svijeta ljepote. Shvatila je da je možda najbolji način da to uradi ono u  čemu istovremeno najviše i uživa, a to je  – snimanje videa. Za početak joj nisu bile potrebne profesionalne kamere, kao ni komplikovani softveri za editovanje, već samo jak motiv i želja da nekako doprinese svojoj zajednici. Danas Tjaša ima tri YouTube kanala, od kojih je trenutno najaktuelniji Tech kanal Kat4K, sa preko 19.000 subscriber-a.  Druga dva su Tjaša Deu (preko 9.000 subscibera) i MeTime škatlica (preko 8.000 subscibera). Ove godine Tjaša se preselila u Crnu Goru, odakle će nastaviti da radi i stvara, što ukazuje na ogromnu prednost freelance poslova – radite odakle poželite, pod uslovom da imate pristup internetu.

Ono što smo naučili i ovom prilikom dijelimo sa vama je kako da uz pomoć YouTube-a napravimo lični bend i od toga zarađujemo.

Kako da počnete

Zapravo je samo to i bitno – da počnete. Ukoliko razmišljate o pokretanju vloga, preduzmite nešto već danas. Bilo da je to kreiranje naloga na YouTube-u ili snimanje kratkog videa, zapravo malim koracima svakog dana ostvarujemo svoje ciljeve. Tjaša je počela sa onim što je u tom trenutku najbolje znala – sa noktima i savjetima za ljepotu. Kreirala je sadržaj koji je na njenom prvom kanalu – Tjasa Deu,  zaista opisivao ko je ona i šta voli i to je učinilo da ljudi počnu da joj vjeruju. Kratkim video klipovima o savjetima za ljepotu, uputstvima za upotrebu komplikovanih proizvoda, dilemama sa kojima se suočava gotovo svaka tinejdžerka, uspjela je da zadobije publiku širom Slovenije i njhovo povjerenje.

Prije nego što počnete, razmislite šta vam je cilj i šta vas motiviše. Iako ono sa čime počnemo nije garancija da ćemo baš time i da se bavimo u budućnosti,  bitno da odgovorimo na ova dva pitanja. Cilj nam daje smjenice, a motiv čini da istrajemo u tome što radimo.

Šta vam NIJE neophodno za početak?

Profesionalna kamera i skupocjena oprema.

Kako da postaneš vloger
Kako da postaneš vloger

Vjerovali ili ne, da biste počeli, sve što vam je potrebno je da imate pametni telefon i pristup internetu. Nije vam potrebno da imate bilo šta od skupocjene opreme, kao ni to da znate da rukujete komplikovanim programima za editovanje sadržaja. Naravno, poželjno je ukoliko imate nešto od toga, ali svakako ne i neophodno. Sve ovo učite u hodu i bitno je da stalno istražujete nove trendove.

Događaji poput ovog koje organizuje Propeler, mogu vam pomoći jer uvijek upoznajete ljude koji vam mogu pomoći u tome što radite, a da ne govorimo o tome koliko znanja gosti dijele sa svima  koji dođu. Tjaša je odgovorila na SVA naša pitanja (kojih nije bilo malo), a između ostalog i na to, kako se osjeća sada kada radi iz Crne Gore nakon Slovenije. Rekla nam je da je promjena lokacije uvijek poželjna, osvježi vas, dobijete neke nove ideje, upoznate sjajne ljude.

Za koga je Youtube najpogodniji?

Youtube je pogodan za svakog ko želi da interakciju sa publikom. Prema istraživanju koje je Hubspot nedavno sproveo, 85% ispitanika bi željelo da vidi više video sadržaja od strane brendova u 2018. Praktično ne postoji zanimanje u kom nije moguće ispričati priču kroz video. Vrijeme koje korisnici provedu na internetu raste iz dana u dan, ali raste i broj informacija kojim ih brendovi bombarduju svakodnevno. Što im više olakšamo pristup informaciji i uspijemo da za manje vremena objasnimo više, to je veća mogućnost da pridobijemo njihou pažnju. Tjaša je izdvojila nekoliko tipova poslova, kojima bi Youtube bio najkorisniji:

  • Pojednicima koji žele da izgrade lični brend,
  • Bredovima koji prodaju iskustvo,
  • Brendovima koji su u mogućnosti da kreiraju sadržaj za širu publiku,
  • Prodizvodima za koje je potrebno dodatno objašnjenje za upotrebu kako bi se iskoristio njihov puni potencijal.

Sad kad znate kako da počnete, hajde da vidimo šta nam je sve potrebno kako bi naša ciljna publika što brže saznala da postojimo. Ovdje smo pisali o tome kako se određuje persona, pa bacite pogled ovdje. (link do Natasinog posta). Nakon što smo definisali kome se obraćamo, vijeme je da otkrijemo koji su to dodatni kanali komunikacije koji nam pomažu da dođemo da dođemo do tih ljudi. Dakle, nije dovoljno biti samo na Youtube-u. Društvene mreže su veoma moćan alat u kreiranju zajednice. Nalozi na Facebook-u, Instagram-u, Linkedin-u i drugim mrežama, u zavisnosti od toga koja je vaša niša, su obavezni. Način komunikacije i povezivanja takođe zavise od prirode vloga, pa je Tjaša na primjer, kroz Facebook grupe ostvarivala komunikaciju sa svojom publikom, što joj je veoma pomoglo u promociji Youtube kanala.

Kako da izgledate profesionalno

Izaberite atraktivno ime koje vjerno predstavlja vaš brend

Prije snimanja videa, napišite scenario. Trajanje videa ne mora da bude predugo, bitno je da, koliko god traje, sadrži relevantne informacije predstavljene na zanimljiv ili kreativan način. Podjednako je bitno da razmišljamo o sadržaju videa, koliko i o tome kako da to prenesmo. Onog trenutka kad odedimo stil, važno je da u tome i istrajemo.

Ukoliko vam se ne dopada kako izgledate dok se snimate, ne svidja vam se izraz lica ili glas – vježbajte  u ogledalu. Svakog dana snimjte. Uočite koji izrazi lica izgledaju dobro, a koje bi trebalo da izbjegavate. Obratite pažnju na boju glasa i tonalitet. Ako morate, vježbajte više puta u toku dana, sve do trenutka dok vam ne postane rutina.

Koristite Keyword planner. Postoji zaista puno keywork plannera koji mogu pomoći da upotrebljavamo ključne riječi koje se visoko rangraju na Google-u i Youtube-u besplatno. Google keyword  planner predlaže Tjaša, a ovjde možete pronaći čitavu listu drugih – takođe besplatnih.

Savjet za kraj

Reklamirajte brendove u koje zaista vjerujete. Bilo da krećete da se bavite ovim iz čistog hobija ili zato što vam je zarada jedini cilj, ukoliko ste zaista dobri, dobijaćete ponude da reklamirate druge brendove. Pretpostavimo da želite da budete prepoznati kao pouzdan vloger/ka kojem publika vjeruje. U tom slučaju, trudite se da reklamirate proizvode i usluge u koje i sami vjerujete, koje ste testirali. Kratkoročno ćete vjerovatno žrtvovati zaradu, ali dugoročno ćete, osim zarade, imati još mnogo drugih benefita. Ne zaboravite, povjerenje nema cijenu.

Podijeli

Add Coment