Predavanje “Nađite svoj freelance put” sa Jelenom Marković

Predavanje “Nađite svoj freelance put” sa Jelenom Marković

Izgradite karijeru koju ćete voljeti

Događaj „Nađite svoj freelance put“ je prvi ove sezone na kom smo slušali predavanje o izboru karijere i faktorima koji na to utiču. Predavanje je održala Jelena Marković, osnivačica mreže za lični razvoj Smartchange.me.

U prethodnom periodu imali smo dosta pitanja na temu freelancinga i to ne onih koji se tiču konkretne oblasti ili alata za rad, već onih gdje ljudi nisu sigurni čime bi se tačno mogli baviti i da li je freelancing uopšte za njih. Zbog toga smo došli na ideju da pozovemo Jelenu, za koju smo bili sigurni da može da da konkretne smjernice u ovim situacijama.

predavanje na temu Nadji svoj freelance put

Na predavanju „Nađite svoj freelance put“ slušali smo koje su to ključne stavke o kojima treba voditi računa pri odabiru karijere. Neki od najvažnijih (a bilo ih je dosta) su:

  • Umjesto da tražite zanimanje koje će vas učiniti srećnim, bavite se poslom za čije rezultate ste spremni da u potpunosti preuzmete odgovornost, bez obzira na okolnosti.
  • Naučite da razdvojite sredstvo od cilja. Ponekad je iluzija o nekom zanimanju samo sredstvo da pobjegnete od sadašnjeg posla.
  • Povežite se sa ljudima koji se bave time čime biste i vi željeli i pitajte ih za savjete.
photo5920398842153513220
photo5920398842153513248
photo5920398842153513256
photo5920398842153513257
photo5920398842153513264

Previous
Next

Freelancing postaje sve popularniji i sve više je onih kojima pojam „sam svoj gazda“ zvuči neodoljivo privlačno. Zbog ideje da rade odakle požele i bilo kada, dosta je onih koji kada pomisle na freelancing odmah zamisle sebe na egzotičnoj plaži sa lap topom u ruci i na drugoj strani planete. Istina je da jedan dio freelancera zaista tako živi , ali u realnosti postoji ogroman broj onih koji žive i rade u svojoj zemlji ili čak u svom gradu, a da su takođe freelanceri. Iako su najpopularniji freelance poslovi programiranje, dizajn, pisanje, to ne znači da freelancing treba postovjećivati sa tim poslovima. Na primjer, možete da se bavite fotografijom, video editingom, dizajnom enterijera, a da opet nudite svoje usluge kao freelancer.

Pojam freelancinga se vezuje za način na koji pojedinac obezbjeđuje poslove, tj. način na koji sarađuje sa klijentima. Za razliku od stalnog radnog odnosa, ugovora o djelu i radnog vremena od 9 do 5, freelanceri rade honorarno, po projektu i na ugovor o djelu (čest oblik saradnje na našim prostorima). Najčešće rade sa više kompanija istovremeno, ali pritom imaju nestabilne prihode i najčešće nemaju plaćeno osiguranje.

Ponekad je važnije otkriti zašto nešto želimo, nego kako da to postignemo. Ukoliko je ovo način rada koji bi vam najviše odgovarao, onda je sledeći korak da otkrijete čime biste mogli da se bavite i steknete konkretne vještine. Više o tome govorimo na nekod od sljedećih događaja.

Podijeli