Izgled svega što vidite oko sebe, od stolice na kojoj sjedite, do vebsajta na kom trenutno čitate ovaj tekst, ruke su i djelo ljudi koje poznajemo kao dizajnere. Ako je stolica udobna, boje na ekranu prijatne, a veličina slova baš kako vama odgovara, znači da su odradili odličan posao. Zadatak svakog dizajnera je da osmisli rješenje koje je estetski zadovoljavajuće, da je funkcionalno, ali i da je intuitivno.

U zavisnosti od toga šta kreiraju, razlikujemo: dizajnere enterijera/eksterijera, dizajnere namještaja, odjeće, zatim one koji se bave dizajnom u digitalnom svijetu: web dizajnere, UX i/ili UI dizajnere, dizajnere animacija, i tako dalje. Ukoliko želite da čitate o svim dizajnerskim zanimanjima, to možete ovdje.

Ako vidite sebe kao nekog ko mijenja svijet kroz dizajnerski poziv, tri su osnovna koraka; prvi je da odlučite vrstu posla, drugi je da naučite kako da postanete izuzetni (ako ne i najbolji) u tom svom poslu, a treći je da pokažete svoje radove. U ovom tekstu se nećemo pretjerano baviti pitanjima izbora posla i načina na koji učite, već ćemo pretpostaviti da ste stekli određeno znanje i sada tražite način da svoj portfolio predstavite potencijalnim klijentima.

Napravili smo izbor od 7 najboljih sajtova na kojima možete napraviti svoj portfolio, što uvećava mogućnost da vas potencijalni klijenti primijete i angažuju na nekom od projekata.

Behance

Behance je platforma koja broji više od 10 miliona korsnika. Po namjeni i svemu onome što nudi, Behance važi za vodeću društvenu mrežu na kojoj se svakodnevno pojavljuju novi kreativni radovi. Osim dizajnera, naići ćete na veliki broj fotografa koji grade svoj portfolio. Najvažnije povoljnosti koje nudi su:

  • Besplatan je za korišćenje;
  • Možete da uploadujete neograničenu količinu radova;
  • Zahvaljujući opciji da dijelite URL, u svakom trenutku možete postaviti link i negdje drugo na internetu;
  • Postoji posebna sekcija “Jobs”, na kojoj možete da aplicirate poslove koji se nude;
  • Imate mogućnost da dodate tim svom portfoliju i to neograničen broj, što je veoma poželjno ako na projektima radite sa više ljudi.

Ukoliko ste od onih što prvo detaljno istraže sve o tome, evo i predloga odakle da počnete – Uvod u Behance.

Praktično ne postoji ni jedan razlog zašto ne biste odmah posjetili sajt i počeli  da kreirate svoj portfolio. 😊

Screenshot of behance homepage portfolios

Dribbble

Još jedna besplatna platforma na kojoj možete da napravite portfolio je Dribbble. Za razliku od Behance-a, odje možete da “kačite” screenshotove svojih ilustracija. logo dizajne, ikone, itd. a uz pro verziju možete da postavljate i videe, postavite dugme “Hire me”, prodajete već gotove radove i još mnogo toga. Da biste mogli da objavite svoje radove, potrebno je da dobijete poziv od nekog dizajnera koji već ima profil na Dribbble-u (player). Na ovaj način Dribbble sprječava prebrzo širenje sajta i pokušava da kvalitet postova održi na visokom nivou. Ovjde možete pročitati kako da obezbijedite poziv.

Za razliku od Behance platforme, gdje uz postavljene radove možete da date opis i prikažete alate koje ste koristili, na Dribbble platformi moguće je postaviti samo tzv, “shots” odnosno, kratke prikaze radova, obično su to screenshotovi. Ipak, moguće je da postavite linkove sa Behance-a i društvenih mreža, pa svi oni koje zanimaju detalji, na ovaj način mogu da saznaju više.

Artmoi

Artmoi je platforma namijenjena umjetnicima i galerijama. Nastao je kao inicijativa da se zaštiti i dokumentuje rad umjetnika. Ukoliko se bavite kreativnim stvaralaštvom koje podrazumijeva slikarstvo, uz ovu platformu je moguće napraviti portfolio koristeći već gotove responzivne obrasce. Kreranje naloga je besplatno, pri čemu je broj upload-ova ograničen na 18, a broj dostupnih obrazaca za portfolio na 4.

Artmoi homepage
Artmoi homepage
Artmoi homepage

Wix

Wix je drag-and-drop platforma koja nudi širok izbor obrazaca koji vam mogu poslužite napravite predivan portfolio website. Koristeći Wix, moguće je napraviti website koji izgleda profesionalno za svega par sati. Za one koji se odluče za plaćenu verziju, imaće pristup marketing materijalu, emailu, zatim opciji da lansirate online prodavnicu, live podršku itd.

ddesign templates on wix

DeviantArt

Wix je 2017. godine kupio DeviantArt – zajednicu grafičkih dizajnera, videografa, fotografa, i umjetnika. Ovdje kreativci pronalaze honorarne poslove i prikazuju svoje radove,  koji broje preko 30 miliona. Takođe, koporacije u potrazi za kreativnim rješenjima koriste DeviantArt takmičenja, dajući velike novčane nagrade i publicitet pobjednicima.

Na ovoj platformi, osim što možete da postavljate radove, takođe možete da pišete tekstove, postavljate pitanja i gradite zajednicu na drugačiji način.

homepage of devianart

Flickr

Flickr je mnogo više od zajednice fotografa, privlačeći na hiljade fotografa, dizajnera i umjetnika koji traže inspiraciju i objavljuju svoje radove baš na ovoj portfolio platformi. Sa mogućnošću da grupišete radove po temama i kategorijama, kao i time što svakoj objavi možete da date naziv i tag, daje vam više mogućnosti da vas i oni koji ne pretražuju direktno preko ovog sajta nađu, zahvaljujući pretrazi na browser-u po ključnim riječima. Otvaranje naloga je potpuno besplatno i uz svega nekoliko klikova, vaši radovi će biti objavljeni.

screenshot of flickr homepage

Redbubble

Za sve umjetnike i dizajnere koji već imaju radove i voljeli bi da zarade od toga, platforma Redbubble je savršen izbor. Ono što Redbubble čini izuzetno popularnim je što sa jedne strane, nudi umjetnicima način da dodatno zarade od svog posla, a sa druge strane, nude ljudima koji vole unikatne i neobične poklone, mesto gdje to mogu i da nađu.

Danas ova platforma broji preko 700.000 kreativaca koji zarađuju od svojih kreacija. Sve što je potrebno da uradite je da, potpuno besplatno, kreirate profil, postavitesvoje radove, a tim koji stoji iza platforme će sve pobrinuti za sve ostalo, uključujući dostavu, komunikaciju sa kupcima i štampu visokog kvaliteta na preko 60 vrsta proizvoda koje se nude posjetiocima kao opcije za kupovinu.

Screenshot of redbubble homepage

red

Zaključak

Da biste izgradili svoje ime i bili uspješni u svom poslu, ogroman rad i trud nisu dovoljni. Potrebno da se socijalizujete i pronađete put do svoje publike. U zavisnosti od toga čemu težite, treba i da odlučite koje od ovih platformi su najbolji izbor. Profili na društvenim mrežama je nešto što strogo preporučujemo. Najčešće su to Facebook, Instagram i Pinterest, ali ne treba se ograničavati samo na njih.

Pored toga, posjedovanje sopstvenog sajta na kome ćete objavljivati radove je dugoročno najbolje rješenje. Na ovaj način, moći ćete da gradite zajednicu na društvenim mrežama, odakle ćete ih slati na svoj website. U tom slučaju, Wix, Weebly, WordPress ili custom-made rješenje su neke od opcija. Ukoliko vam je prioritet da izgradite bazu pratilaca, onda svakako preporučujemo Behance, Dribbble ili Flickr.

Čemu god da težite, pokušajte da kombinujete dvije ili više platformi. Na ovaj način anuliraćete nedostate svake od njih i postići bolju vidljivost svog portfolija.

Podijeli