Pet bitnih činjenica o Marketizuj se! programu

Pet bitnih činjenica o Marketizuj se! programu

Marketizuj se! polako privodimo kraju i sa nestrpljenjem čekamo da podijelimo šta smo sve radili tokom prethodnih dva mjeseca. Kakvu je korist Marketizuj se! imao za polaznike, ostavićemo njima da prosude i podijele svoja iskustva kad za to dođe vrijeme, ali ono što smo kao tim uočili i savladali ne može se sumirati u samo par rečenica, pa smo vam pripremili nešto detaljniji tekst. ☺

Počeli smo sa idejom da ljudima kojima je to potrebno, pružimo teorijsko i praktično znanje iz oblasti marketinga. Bilo nam je izazovno da obuku od mjesec dana napravimo tako da polaznici zaista razumiju značaj marketing strategije i kako da to znanje primijene na gotov proizvod ili uslugu. Za to vrijeme učili smo i kako da kreiramo sadržaj za društvene mreže, kako da koristimo mobilni telefon za fotografisanje i snimanje, zašto je bitno da uživamo u procesu stvaranja, ali i da je za kvalitetno znanje neophodna i praktična primjena istog.
Marketizuj se! je organizovan u okviru Propeler studija i mada jeste prvi ovog tipa, naučio nas je mnogo čemu, a ono najvažnije dijelimo sa vama.

#1 Bitno je imati viziju

Da je plan siguran put do uspjeha nismo učili samo naše polaznike, već smo pokušali da pokažemo i na svom primjeru. Kada je tim vođen dobro postavljenim osnovama – šta je svrha i koji je glavni cilj, onda se čini kao da svaka naredna aktivnost prirodno dolazi na svoje mjesto. Tokom planiranja Marketizuj se! glavni cilj nam je bio da nakon njegovog završetka, naši polaznici imaju sve potrebno znanje da dalje krenu da rade samostalno. Ovdje smo pisali o tome šta je Marketizuj se!, a ovdje ko su bile mentorice, pa ukoliko nas niste pratili od početka, ovako se možete bliže informisati. Iako smo tokom aprila održali radionice na četiri različite teme, program i dalje traje, a oni članovi koji su pokazali najviše interesovanja su dobili priliku za plaćenom volonterkom prakasom u nekoj od naših partnerskih kompanija.

#2 Bitno je stvoriti vrijednost

Naša vrijednost je zajednica. Šireći krug onih kojima pomažemo da poboljšaju svoje vještine u marketingu, dizajnu, programiranju, kao i kako da se oprobaju u preduzetništvu ili freelancingu, mi pomažemo ljudima sličnih interesovanja da se bolje povežu.

Marketizuj se! je prvi u nizu edukativnih programa u okviru Propeler studija, ali ne i poslednji – stvaramo vrijednost i radujemo se budućim aktivostima.

#3 Bitno je biti drugačiji

Nismo ni prvi ni poslednji koji organizuju radionice i svjesni smo toga. Da bismo istrajali u svojim namjerama, odlučili smo da radimo ono što ćemo svi u timu da volimo i što nas pokreće. Svako od nas je pokazao interesovanje za ono u čemu je najbolji. Na sreću, u timu imamo marketare, dizajnere, programere i studente, gdje svako radi ono što voli i daje maksimum da to bude najbolje moguće.
To je vjerovatno i najvažniji preduslov kako da budete drugačiji – fokusirajte se na svoj tim, analizirajte u čemu možete da budete dobri i ono najvažnije – koristite maštu. Razmislite kako da pomognete ljudima koji su vam ciljna publika i odgovorite na zahtjeve jasno i precizno. Naša formula je za sada uspješna. 🙂
Marketizuj se! je drugačiji zato što smo kreirali ponudu u kojoj svako dobija, u skladu sa tim kako će stečeno znanje koristiti ubuće. Tako su preduzetnici unaprijedili svoje vještine, početnici i oni najposvećeniji dobili priliku da se dodatno usavršavaju, a mi stekli još i više iskustva i informacija o načinu na koji naša omladina radi i razvija se.

#4 Bitno je zabavljati se

Iako je naša namjera da pružimo znanje, upoznamo ljude, savjetujemo ih lijepa, neophodno je povesti računa o tome koliko je atmosfera tokom rada dobra. Ukoliko bismo primijetili da nam je dosadno ili da nam je teško da se skoncentrišemo, onda smo negdje sigurno pogriješili. To bi značilo da nismo posvetili dovoljno pažnje na to kako motivišemo ljude i zadržimo im pažnju. Ljudi će jednom doći, ali teško da bismo ih opet sreli na nekom od sledećih događaja, šta god da je u pitanju. 

Zato smo se potrudili da Marketizuj se! protekne u dobrom raspoloženju gdje smo dosta radili i učili, ali gdje nam nije falilo ni smijeha.

#5 Bitno je učiti na osnovu praktičnih primjera

Zahvaljujući PG Akademiji piva, koja nam je pružila podršku tokom trajanja Marketizuj se! imali smo konkretan zadatak koji se sastojao u tome da polaznici programa osmisle kampanju za promovisanje događaja u pabu-u.

Na osnovu toga koncipirali smo četiri radionice tako da jedan dio obuke bude teorijski, a drugi praktičan i da polaznici dobiju priliku da primijene stečeno znanje. Cilj je bio da pomognemo polaznicima da uoče šta im ide dobro, šta im se sviđa, zašto bi trebao da specijalizuju za konkretnu oblast, a šta da prenesu na druge, ali i da onima koji ipak žele da obavljaju sve sami, to i budu u stanju da rade.

Sumiranjem pet bitnih elemenata koji čine projekat poput Marketizuj se! uspješnim smo pokušali da vam dočaramo dio atmosfere koju smo imali u aprilu. Takođe smo naučili da projekat nije uspješan samo onda kad se prijavi previše ljudi, ali jeste ako je svako ko je došao bio i zadovoljan. Kada su promocija i realizacija sinhronozovani, tj. kada ne obećavate kule i gradove koje niste u stanju da ispunite, onda ste na putu da stvorite dugoročnu vezu sa svojim klijentima.

Podijeli