Neophodni resursi za početnike u freelancingu

Sjećate li se koliko nam je teško bilo da na pismenom iz maternjeg jezika i književnosti napisati uvod? Nekako je uvijek lako bilo smisliti razradu i zaključak, ali uvod je bio determinatna za cijeli tekst. Toliko ideja i izbora, a treba se odlučiti na jedan.

Sigurno ste makar jednom do sada imali sličan osjećaj. Ja jesam skoro uvijek kada sam na nekom početku taj “uvod” mi je najteže padao. Početak u freelancingu je možda bio “uvod” koji sam najteže savladao jer nisam znao odakle da krenem.

Ovaj blog post je nastao kako bih vam pružio neophodne resurse za početak u freelancingu, čime god željeli da se bavite.

“Kako bih mogao/mogla nešto online da radim, a nemam vještine?” Odgovor je isti – nađi ono što te zanima i stekni vještine. Za freelancing itekako važi zakon ponude i tražnje. Rijetke vještine su dobro plaćene, a za poslove u kojima su neophodne nema dovoljno kvalifikovane konkurencije. Trendovi se iznova mijenjaju u bilo kojoj oblasti, a ukoliko ih kao freelancer pratite koristeći pouzdane izvore koji pišu o stanju unutar vaše industrije, onda možete na vrijeme planirati koju vještinu ćete razvijati sljedeću.

Preporučeni sajtovi za učenje vještina uključuju:

 • Udemy – Kursevi se pojedinačno naplaćuju, ali kada jednom kupite kurs uvijek imate pristup istom.

Koristim Udemy već više godina i mogu reći da koncept platforme sjajan pošto se, kada jednom kupite kurs, uvijek možete obratiti instruktoru kada naiđete na nešto što vas zbunjuje.

 • Coursera – Ova plaforma nudi besplatne kurseve, ali i studije koje možete pohađati online na američkim univerzitetima uz određene naknade.
 • Edx – Sličan Coursera platformi, s tim što su kursevi besplatni, a naplaćuje se sertifikacija koja nije obavezna.
  Koristio sam Edx jednom – kursevi ovdje su više teoretski, te vam daju bolje razumijevanje neke oblasti.
 • Lynda – Platforma koja naplaćuje mjesečnu članarinu koja podrazumijeva pristup svim kursevima na mjesečnom nivou.
 • Skillshare – Funkcioniše na isti način kao Lynda.

Kurs birajte na osnovu vašeg nivoa znanja, ali i komentara koje su dali korisnici koji su već pohađali taj isti kurs.

Osim ovih platformi, na kojima možete naći kurseve na teme iz svih oblasti, postoje i platforme koje su kreirane kako bi pružile resurse profesionalcima koji žele da se usavrše u jednoj oblasti.

Hubspot okuplja digitalnu marketing zajednicu kursevima koji su prilagođeni svim nivoima znanja. Svi kursevi su besplatni, kao i sertifikati za koje je potrebno da položite test ukoliko želite potvrdu da ste savladali temu. Pošto je oblast marketinga zaista široka, predlažem da se za početak fokusirate na jednu oblast, poput marketinga na društvenim mrežama, prodaju, ili email marketing.

Codecademy sadrži veliki broj kurseva koji su zamišljeni tako da interaktivnim kodiranjem približe ovu oblast svima, čak i onim najmlađima.

Po završetku kursa želite da što prije primijenite naučeno u praksi. Međutim, male su šanse da će neko veliki projekat prepustiti početniku koji nema iskustva. Iz tog razloga, preporučujem da prvi projekat bude i manje plaćen, ili čak i volonterski odrađen. Pronađite lokalni manji biznis kome bi koristila vaša usluga. Velike su šanse da će vam dati priliku da implementirate svoje ideje i ono čemu vas je kurs naučio. Dodatni benenfit je stavka na vašem portfoliju kojom direktno dokazujete svoje stečeno znanje.

Osim kurseva, preporučeno je da razumijete oblast kojom želite da se bavite tako što ćete istraživati malo dublje. Uvijek možete pronaći sjajne knjige koje će vam pomoći da shvatite principe kojima se vode uspješni dizajneri, marketari, programeri, i ostali profesionalci. Istražite blogove i portale koji se bave temama koje vas zanimaju, pronađite podcaste i od svega odaberite samo ono što vam se učini kao najrelevantnije. Na ovaj način ćete lakše da upijete način na koji stručnjaci razmišljaju i koje su to taktike koje su se pokazale uspješnim I koje biste mogli da testirate.

Lista Freelance platformi na kojima je moguće naći posao

Upwork možda jeste najpopularnija platforma za freelancere, ali daleko od toga da je jedina.

Naprotiv, u nekim slučajevima popularnost Upworka znači i ogromnu konkurenciju što može biti problem za nekog ko tek počinje.

Dakle, ovo su neke freelance platforme namijenjene spajanju freelancera i poslodavaca koje lično preporučujem:

 • Upwork – Najpopularniji sa najviše poslova, ali i sa jakom konkurencijom.
  Već duže vrijeme mi je profil djelimično aktivan na Upworku i mogu reći da ćete ovdje uspjeti samo ako se usko specijalizirate za određene oblasti. Npr, ukoliko radite marketing na društvenim mrežama – koje industrije su u pitanju, da li je u pitanju B2B ili B2C marketing,… Slično primijenite i na druge oblasti. Uska specijalizacija vas ne prikazuje kao manje sposobne, već naprotiv – kao profesionalce koji su stručni u određenim stvarima.
 • Jobrack – Specijalno napravljen za freelancere iz Istočne Evrope. Ova platforma je dosta dobra za naše freelancere jer je konkurencija samim tim manja, što vam daje mnogo veće šanse za dobijanje posla.
  Ukoliko vam je profil optimizovan, nerijetko će vas i sami poslodavci pozivati da se prijavite na njihove oglase.
 • Toptal – Poznat po činjenici da prima samo 3% freelancera koji se prijave.
  Lično nisam koristio Toptal, ali znam da je proces takav da svi freelanceri prolaze određene testove (screening) kojima kompanija procijenjuje da li osoba posjeduje vještine za poslove koji se oglašavaju na platformi. Na ovaj način, Toptal želi da se iskristališe kao platforma na kojoj je moguće naći najkvalifikovaniju radnu snagu.

Osim platformi čiji je ovo primarni cilj, izdvaja se i LinkedIn kao poslovna mreža koja ima platformu Jobs koju koristi sve više kompanija. Jedna od opcija pretrage poslova je Remote koju koriste freelanceri.

Sjajna stvar je što LinkedIn možete koristiti za pretragu praksi (internships) i to od kuće, kako biste savladali potrebne vještine u praksi.

Znajte kako da prezentujete sebe

Svakako da sa osnovnim informacijama možete započeti proces prijavljivanja za bilo koji posao koji vam je interesantan.

Međutim, to će poslodavcu biti loš signal koji ga može natjerati da u potpunosti zanemari vašu prijavu. Razmislite, ukoliko vi ne uložite vrijeme u optimizovanje svog profila, kako možete očekivati da vas neko uzme za ozbiljno?

Navedite relevantno iskustvo koje posjedujete u oblasti kojom se bavite. Neke platforme nude mogućnost kačenja portfolija koji ima vizuelni WOW efekat.

Ukoliko nemate iskustvo, pišite iz pozicije nekog ko stvarno želi da se bavi tim poslom i ko je spreman da uči. Navedite kurseve koje ste pohađali ili volontersko iskustvo koje imate kako biste pokazali poslodavcu da ste proaktivni.

Pisanje prijava za poslove

Niko vam ne može zagarantovati da ćete dobiti odgovor na prijavu za posao bilo gdje. Međutim, svakako da postoje stvari koje možete uraditi kako biste povećali svoje šanse.

 1. FORMATIRANJE je izuzetno bitno. Znate i sami koliko je važno da nešto vizuelno dobro izgleda. U prijavi za posao, to je izuzetno bitan element i u praktičnom smislu.
  Dobro ili loše formatiranje će vašu prijavu, bez obzira na njen sadržaj, odrediti kao dobru ili lošu, respektivno. Ukoliko nije dobro formatiran i čitljiv, može stvoriti pogrešnu sliku o vama. Da biste to izbijegli, koristite razmake pravilno, odvajajte pasuse i potrudite se da je struktura teksta takva da naglašava ono što sadržajem želite da postignete.
 2. Trudite se da pokažete svoju ličnost. Poslodavci mogu dobiti i više od 100 prijava na Upworku, na primjer. Jeste da je kliše, ali stvarno morate biti ono što jeste. To pismo koje pošaljete treba da prikaže vas kao ličnost. Zapamtite, poslodavac ima pristup vašem profilu gdje već imate informacije o vještinama koje posjedujete.Kada pišete prijavu, prilagodite je oglasu i pokažite znanje industrije u kojoj kompanija posluje.
 3. Prilagodite komunikaciju poslodavcu. Na freelance platformama postoji toliko različitih profila poslodavaca. Na primjer, to mogu biti male porodične firme čiji predstavnici obično imaju ležeran ton i ne vole formalnosti, ali isto tako poslodavci mogu biti i predstavnici velikih korporacija koji zahtijevaju formalnost i preciznost.

Ovo su tri savjeta koje bih ja dao svima, a Marko iz 9Saints-a je na Mediumu napisao odličan blog post na ovu temu.

Povežite se sa drugim freelancerima i budite proaktivni

Možda i najbolji način da postanete full-time freelancer jeste da za prve poslove budete preporučeni od strane drugog freelancera koji nije u mogućnosti da taj projekat preuzme na sebe.

Razvijanje mreže freelancera doprinosi održivosti i benefitima za cijelu zajednicu koji se direktno ogledaju u preporukama za poslove, dijeljenju znanja, a u nekim slučajevima i formiranju novih kompanija.

Upoznajte freelance zajednicu u Podgorici na Propelerovim besplatnim događajima. Listu događaja možete vidjeti na našoj Facebook stranici.

Podrška od strane drugih freelancera iz industrije je jako bitna. Neko ko će vam dati stručan feedback na vaš rad je neko uz koga možete naučiti stvari na efikasan način.

Podijeli