Kurs LAUNCH: Kako nam 3D štampa može koristiti u biznisu

Najvažnije lekcije o lansiranju proizvoda na tržište

Kurs za izradu prototipa proizvoda putem 3D štampe, LAUNCH završen je ove nedjelje. Na danu prezentacija imali smo 6 proizvoda; neki od njih su bili gotovi proizvodi, a neki samo makete onoga što treba izraditi od drugih materijala.

Za sedam dana efektivnog rada i učenja, naši mentori: Miloš iz Open Box-a, Matt i Anja iz Propelera, imali su zadatak da učesnicima približe kako teče proces od ideje do realizacije na tržištu. Da li je bio zanimljiviji dio u kom smo učili o 3D modelingu ili ovaj koji je vezan za marketing strategiju i brending ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali jedno je sigurno: naučili smo dosta, a uz to smo se i lijepo zabavili.

Danas dijelimo informacije koje mogu biti od koristi, a o kojima smo učili tokom kursa.

Koja plastika je pogodna za 3D štampu?

Već smo najavljivali da ćemo za izradu proizvoda koristiti plastiku. Ne onu koju poznajete kao najveću prijetnju prirodi, već Recikliranu PET-G plastiku, proizvedenu u Holandiji reciklažom plastičnih boca. PET-G, postoji i PLA (Polylactic Acid) platika, koja nastaje od od biorazgradivih materijala poput kukuruznog skroba i šećerne trske. Zovemo je još i bioplastika i veoma je povoljna za izradu boca, nakita, medicinskog materijala itd. Pored brojnih koristi, kao što je lakoća rukovanja, postoje i nedostaci koje bi trebalo da uzmete u obzir ako odlučite da radite sa njom. Nedostatak PLA je u tome što ne toleriše visoke temperature nakon štampe i zato lako dolazi do deformiteta proizvoda na temperaturama višim od 50°C.

Za razliku od PLA, plastika ABS (Acrylonitrile butadiene styrene) trpi temperature od 90°C do 100°C. Široko je upotrebljiva u svijetu 3D modelinga i izrade prototipa zbog svoje čvrstine, velike otpornosti na udar i lakoće rukovanja. Njen nedostatak je spora ili praktično nemoguća razgradivost, što je ne čini nepogodnom u pogledu očuvanja prirode. Proces razgradnje dešava se na temperaturama većim od 400°C, nakon čega se oslobađaju supstance kancerogene po čovjeka. Takođe se koristi za izradu kompjuterskih monitora, printera, tastatura itd. Dobra strana ABS plastike je što je pogodna za recikliranje. ABS plastiku koristili smo za štampu samo jednog proizvoda, čija je štampa morala biti na temperaturi većoj od 60°C.

3d plastic rollKako izgleda PLA plastika. Izvor: 3dprima.com

3D štampač

Za štampu smo koristili Ultimaker 2+ štampač, a metoda se zove FDM (Fused Deposition Modeling) i trenutno je najrasprostranjeniji vid 3D štampe.

FDM se koristi u automobilskoj industriji – (BMW, Hyundai, Lamborghini), za proizvode široke potrošnje, u medicini, a ovdje možete da pročitate o drugim, profesionalnim 3D štampačima i metodama štampe.

Kako radi fdm 3d printer
Način na koji štampa FDM štampač Izvor: 3dhubs.com

Zašto je brending važan za proizvod

Prilikom lansiranja proizvoda na tržište, rad na stvaranju brenda za proizvod je veoma važan korak, pa smo ovu temu obrađivali u trećem dijelu kursa. Pored vizuelnog identiteta, imena proizvoda, poruke kojom opisujemo svrhu i razlog zašto je baš taj proizvod bolji od drugih, Matt je govorio i o drugim aspektima brendinga. Prema onome što kaže:

“Brend je ono što KUPCI kažu da jeste”. 

Vrijednost brenda zavisi od dva faktora:

  • po čemu se proizvod razlikuje od svih drugih,
  • koje emocije izaziva kod korisnika.
Lekcije o Marketing strategiji

Marketing strategija

U poslednjem, četvrtom dijelu, učili smo o marketing strategiji sa Anjom. Pravilno osmišljena marketing strategija obuhvata jasno definisane dugoročne ciljeve, kanale oglašavanja, vrstu sadržaja koju plasiramo, ciljnu publiku.

“Marketing strategija predstavlja dugoročni pristup planiranju aktivnosti sa ciljem da se postigne i održi kompetitivna prednost.”

Dobra strategija nam omogućava:

  • kretanje ka cilju;
  • veću produktivnost;
  • svođenje propusta na minimum;
  • stabilan rast;
  • smisleno ulaganje novca;
  • obavljanje aktivnosti u okviru budžeta;
  • građenje svijesti o brendu.

Najvažnji koncept u osmišljavanju strategije je customer – centric marketing, koji smješta ciljnu publiku u centar marketing strategije. Na kraju, svrha postojanja biznisa je rješenje nekog problema, a zadatak marketinga je da to rješenje predstavi na najbolji mogući način onima koji tragaju za njim.

Učesnici kursa su pored teorije imali i praktični dio nastava na kojoj su vježbali kako da primijene naučeno. Prednost neformalne edukacije je u tome što omogućava savladavanje konkretnih specifičnih vještina, učenjem na primjerima iz prakse, a sve to nam pomaže da na tržišne potrebe odgovorimo na odgovarajući način.

Kurs LAUNCH trajao je od 10. do 17. februara. Organizovan je prvi put u Podgorici, u saradnji sa Open Box Studiom, a zahvaljujući podršci Ministarstva nauke Crne Gore

Pratite našu Facebook i Instagram stranicu kako biste se informisali o sličnim edukativnim programima i postali dio zajednice freelancera i preduzetnika.

Podijeli