Navike i alati za rad sa manje stresa

Novonastala situacija utiče na sve nas. Borba sa koronavirusom za Crnu Goru tek počinje i na svima nama je kako ćemo da odgovorimo na propisane mjere. Ne znamo koliko će da potraje, ali umjesto teških misli, možemo da iskoristimo ovaj period da poradimo na sebi i steknemo neke dobre radne navike.

Samoizolacija čak ni freelancerima ne pada lako. Većina ljudi koji rade sami i odakle požele, često mijenjaju svoje radno okruženje, pa je to jedan dan kuća, drugi dan posjeta nekom kafiću, treći i četvrti dan neki od coworking prostora. Sve i da radimo od kuće, u nekom trenutku poželimo da odemo napolje i promijenimo okruženje. Sada kad to sve baš i ne možemo, primorani smo da osmislimo kako da nam radni dan zaista bude radni, a da onda taj isti prostor bude i prostor za odmor i razonodu.

Pripremili smo nekoliko savjeta i alata koje možete da koristite, a koji će vam pomoći da izbjegnete frustraciju zbog manjka fokusa i koncentracije. Nadamo se da će koristiti i iskusnim freelancerima i onima kojima je rad od kuće nova stvar.

Počnite dan nekom vrstom treninga

Deset minuta vježbe ujutru pomoći će vam da se opustite i fokusirate. To može da bude gimnastika, joga, meditacija ili čak trčanje, ako ste u mogućnosti da trenirate sami. Ako je zatvoreni postor sve što možete, onda predlažemo da počnete sa meditacijom. Headspace je aplikacija za vođenu meditaciju. Postoji besplatna i plaćena verzija, za početak vam je sasvim dovoljno da koristite besplatnu. Koristeći headspace, nije vam potreban mentor, jer je svaki korak detaljno objašnjen. Zašto je bitno kako počinjemo dan?

Ako započnete radni dan paničnim čitanjem vijesti i prelistavanjem društvenih mreža, vrlo je vjerovatno da ćete nastaviti tako do kraja dana. Na čemu god da tog dana radite, uradićete manje, jer je dio vaših misli usmjeren na dešavanja vani. U situaciji kad ste u potpunosti prepušteni svojim navikama i gdje vam okruženje ne ide na ruku, vrlo je teško da se disciplinujete. Počnite dan kako treba i iskoristite ovaj period da loše radne navike zamijenite dobrim.

headspace sceenshot
Headspace

Napravite plan rada

Ne počinjite sa radom dok ne napravite jasan plan obaveza za taj dan. Dajete sebi zadatak da riješite jedan zahtjevan zadatak i ne počinjite ništa drugo dok to ne završite. Pokušajte da organizujete obaveze tako da vaša lista ne sadrži više od 7 stvari. Jedna od njih je i čitanje i odgovaranje na mailove i poželjno je da ne bude prva na listi.

to do lista

Pravite redovne pauze 

Bitno je da pravite manje pauze kako biste redovno odmarali mozak. Mi volimo Pomodoro, ali da biste mjerili vrijeme rada i pauze između, možete da korisitite i tajmer na svojim telefonima. Pomodoro Tracker je besplatan alat koji vam dijeli vrijeme na rad i pauze.

Unaprijed podešeno vrijeme je 25 minuta rada, 5 minuta za kraće pauze i 15 minuta duža pauza, ali ako vama neki drugi ritam bolje odgovara, možete podesiti i drugačije. Ovdje možete pronaći i alternative, možda vam neki drugi alat odgovara.

pomodoro time setting

Pratite koliko ste zaista produktivni

Za mjerenje produktivnosti možete koristiti RescueTime aplikaciju. Nakon što otvorite nalog, što je takođe besplatno, vidjećete opciju za podešavanje URL linkova, koji (u vašem slučaju) znači da radite i da ste produktivni. Pored njih, možete da podesite i linkove koji vam služe za razonodu. Dakle, sami birate, šta je šta. Na RescueTime-u ćete moći da pratite na dnevnom, nedeljnom , mjesečnom i godišnjem nivou koliko vremena ste proveli radeći.

Ukoliko odlučite da pratite svoje rezultate, ova navika će vam koristiti i kasnije, kad više ne budete morali da budete zatvoreni u kući. Najvažnije što ćete otkriti je da ćete biti mnogo zadovoljniji time što postižete, što znači da ćete biti i motivisaniji za rad.

Ako smo nešto propustili, a vjerujete da bi svima koristilo, pišite nam u komentarima. Koje alate koristite da biste ostali fokusirani na rad? Kakva su vaša iskustva?

Podijeli

Add Coment