Instagram kao alatka: kako se brendovi rađaju i žive

Donosimo vam utiske sa prvog događaja u organizaciji NVO Propeler! Naš gost je bila Bojana Minić, osnivačica branding projekta Lifestyle Montenegro, i jedna od osnivača Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (Organisation of Montenegrins Studying Abroad).

Bojana je govorila o Instagramu kao moćnoj marketing alatki, načinu na koji bi ga trebalo koristiti za građenje brenda (kako ličnog, tako i poslovnog), kao i o greškama koje korsinici često prave.

Imali smo prilike da čujemo kako je Instagram rastao iz godine u godinu i šta su glavni uzroci takvog trenda. Zapravo, iako čak ni osnivači nisu slutili uspjeh koji će ostvariti, Instagram predstavlja savršen primjer “Kako da postaneš milijarder za dvije godine.” Sve je počelo iz zabave, 2010. godine, bez jasne vizije kako će se projekat razvijati. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, osnivači Kevin Sistrom (Kevin Systrom) i Majk Kreger (Mike Krieger) uvidjeli su kako je moguće praviti ozbiljan novac zahvaljujući reklamiranju. Nakon dvije godine od osnivanja prodat je Facebook – u za milijardu dolara. Osim kratke istorije o Instagramu, čuli smo mnogo korisnih informacija o tome kako da koristimo Instagram kao alatku, umjesto da budemo samo pasivni korisnik, tj. konzument.

Iako je Instagram razvio biznis model zasnovan na advertajzingu, ipak, novac nije najvžnija informacija koju korisnici daju. Najvažnija star koju dajemo Instagramu je informacija. U trenutku kada kliknemo na dugme “I agree”, mi zapravo pristajemo na to da Instagram koristi informacije o našem profilu i sadržaju koji kreiramo na toj mreži, kao i komunikaciju između nas kao korisnika i Instagrama.

Bojana je govorila i tome kako bi kompanije trebalo da se ponašaju na Instagramu, zašto je bitno da imaju unaprijed osmišljenu strategiju nastupa i da u tome budu konzistentne. Zanimljiv je podatak da se čak 80% Instagram korisnika dobrovoljno povezuje sa brendom. Ukratko, najkorisniji savjeti, koji svima mogu da koriste su:

  • Kreirajte jedinstvene objave;
  • Obraćajnte se ljudima na ličnom nivou;
  • Znajte zašto nešto objavljute, kao i šta je to;
  • Ne zaboravite da učestvujete u konverzaciji.

Ovo je zapravo samo mali dio onoga o čemu smo govorili, a ako želite da naučite više, predlažemo da nas posjetite na nekom od sledećih druženja. Saznaćete korisne informacije, upoznaćete se sa nekim zanimljivim ljudima sa interesovanjima sličnim vašim, a i mi baš volimo da se družimo :).

Podijeli