Naučite da pravite sajtove u WordPress-u od nule, a evo i kako!

Još jedan savršen način da dane provedene u izolaciji pametno iskoristite.

Od srijede, 15. aprila, počinju online predavanja za školu WordPress-a koju organizuju Petar Kordić i Aleksandar Đekić.

Nakon škole, moći ćete da napravite sajt od nule, bilo da je u pitanju blog, prezentacija ili online prodavnica.

Kako da se prijavite

Da prisustvujete predavanjima, potrebno je da postante član Facebook grupe Live Škola WordPress-a, gdje će Petar i Aleksandar svakog dana u 20 časova imati LIVE predavanja.

Nakon što se učlanite u grupu, tamo će vas čekati:

  • osim live predavanja, takođe i snimci istih, za slučaj da neko preskočite,
  • korak po korak instrukcije kako da napravite sajt,
  • instant odgovori na sve nedoumice i probleme,
  • direktna pomoć kad god naiđete na prepreku.

Za sve one koji žele da se prijave na newsletter, to mogu popunjavanjem jednostavne forme, ovdje.

A šta je WORDPRESS?

Jednostavno objašnjeno, WordPress predstavlja najjednostavniji i najpopularniji način da napravite sajt. Napravljen je 2003.godine , a prvobitna namjena mu je bila za blog. WordPress je CMS (Content Management System) otvorenog koda, licenciran od strane GPLv2, što znači da svako može da ga koristi ili modifikuje potpuno besplatno.

Iako mu je prvobitna namjena bila za kreiranje bloga, danas u WordPress-u možete napraviti sve što zamislite. Vjerovatno se pitate šta je CMS ili Content Management System? CMS je alat koji nam omogućava da plasiramo sadržaj na internet, a da pri tom ne moramo da znamo da programiramo. Osim WordPress-a postoje i Squarespace, Joomla, Drupal i mnogi drugi.

35% Svih sajtova koji postoje na internetu, rađeno je u wordpress-u.

Zašto je WORDPRESS najbolji CMS koji danas postoji?

Odgovor na ovo pitanje je vjerovatno ogromna zajednica koja stoji iza njega. Zahvaljujući velikom broju ljudi koji svakodnevno doprinose njegovom razvoju, danas je više od 1/3 (tj. 35%) svih sajtova koji postoje na internetu rađeno u wordpress-u.

To znači da u bilo kom trenutku možete da nađete odgovor na svako pitanje ili problem, izbor tema i dodataka koji poboljšavaju performanse sajtova su u svakodnevnom porastu, a sigurnost i funkcionalnosti ovog CMS-a se konstantno nadograđuju.

Poznati sajtovi rađeni u WordPress-u

Samo neki od poznatijih sajtova napravljenih u WordPress-u:

WordPress.org i WordPress.com – koja je razlika?

Worpress.org je sve ovo što smo gore opisali. Besplatan je i možete ga instalirati na svom računaru. Zovemo ga i self-hosted WordPress zato što ste u mogućnosti da 100% kontrolište rad na sajtu. Možete da:

  • instalirate WordPress na svom računaru,
  • odaberete domen i hosting po želji,
  • instalirate temu koju želite,
  • instalirate wordpress dodatke,
  • koristite AdSense, Google Analitiku, Google Tag Manager, itd.

O svemu ovome ćete učiti na LIVE školi WordPress-a.

WordPress.com je plaćeni servis koji koristi tehnologiju wordpress.org-a. Nalazi se u vlasništvu kompanije Automattic. Osnivač je Met Mulenveg (Matt Mullenweg), čovjek koji je zajedno sa Majk Litlom (Mike Little) osmislio i kreirao WordPress CMS. Za razliku od .org-a, na .com platformi imate mnogo manje slobode u dodavanju alata ili odabiru tema, ali isto tako ne morate da brinete o backup-u, ili sigurnosti vebsajta. Ako ne planirate da koristite više od 3GB prostora i u redu vam je da vam domen sajta bude www.vašdomen.wordpress.com, ova opcija je besplatna. Svaka dodatna pogodnost na .com platformi se plaća.

Bilo da želite da napravite sajt za svoj biznis ili biste da radite za klijente, ovo je prilika koju ne bi trebalo da propustite. Da pristupite predavanjima od 15. aprila, učlanite se u Facebook grupu Live Škola WordPress-a.

U međuvremenu, čuvajte se, savladavajte nove vještine i pokušajte da budete strpljivi dok vrijeme izolacije ne prođe.

Podijeli