Nakon prvog održanog meetup-a možemo da se složimo da posao nikad nije bio dostupniji nego što je sada u digitlanoj eri poslovanja.

Potrebna nam je samo dobra internet konekcija, laptop računar, udobno mjesto za rad.

Zvuči savršeno, zar ne?

O tome nam je na prvom meetup-u pričala Anja Drašković,
Anja je prezentovala svoja dosadašnja iskustva sa freelance platformama, kao i načinima na kojima je stekla kredibilitet i unaprijedila svoj profesionalni profil kako bi bila konkuretna na freelance tržištu i bila u mogućnosti da odgovori na zahtjeve svojih klijenata.

Izbor posla kada je u pitanju Freelance tržište, je široko i obimno, tako da se za svakog može naći adekvatna sfera poslovanja, a to zavisi od vaših interesovanja i preferencija.

Vjerovatno se neki od vas pitaju da li je potreban fakultet?

Zavisi, vjerovatno će neki klijenti koji se bave pravnim poslovima tražiti od vas diplomu, dok za ostale poslove to i nije relavantno. Relevantno im je samo vaše znanje, umijeće i vještine sa kojima vi raspolažete za obavljenje posla.

Koliko vam treba vremena da steknete kredibilitet?

Na ovo pitanje nije moguće dati univerzalno tačan odgovor. Većina freelance platformi posjeduje rejting kojim se ocjenjuju freelanceri na skali od 1 do 5. Najbolja stvar koju možete da uradite za sebe kada dođete do prvog posla jeste da konstantno budete u komunikaciji sa klijentom jer će on, pored rezultata, sagledati i vašu komunikativnost, predusretljivost i druge osobine koje su za njega bitne.

Nerijetko se desi da je klijent zadovoljan vašim radom spreman da vam da projekte direktno.
Osim prijava na oglase za posao, tražite bivšim klijentima da vas preporuče prijateljima ili nekome ko možda u tom trenutku traži osobu sa vašim kvalitetima. Zapamtite, topla preporuka je jako bitna za inostrana tržišta jer će se time skratiti vrijeme potrebno za iščitavanje 50-ak rezimea, intervjue i ostale selekcione faze. Iza vašeg rada stojite vi, ali i osoba koja vas je preporučila što je sasvim dovoljno da se vama direktno ponude projekti od strane kruga poznanika vašeg bivšeg klijenta.

Gdje da počnem?

Freelance platforme su najpopularnije za početak. Anja je započela freelancing na Upwork-u, najvećoj freelance platformi na svijetu na kojoj se mogu naći poslovi iz različitih branši, od poslova virtuelnog asistenta, preko digitalnog marketinga do programiranja.

Upwork je posrednik između vas kao freelancera i klijenta koji postavlja oglas za posao ili vam direktno nudi projekat u vidu poziva na intervju. Platforma naplaćuje proviziju u iznosu od 20%, a ta tarifa postaje niža kako vaša zarada na Upworku raste.
Korišćenjem Upworka ste osigurani od prevara, a nudi i fleksibilnost u vidu plaćanja te možete koristiti Paypal, bankovni račun ili Payoneer platnu karticu kao neke od opcija isplate.
Anja preporučuje Payoneer zbog niske provizije, ali i mogućnosti podizanja gotovine. Potrebno je obratiti pažnju sa kojih bankomata podižemo novac jer je valuta dolar koji bankomat mora konvertovati te je bitno da koristimo bankomate koji dozvoljavju konverziju dolar-euro po kursu Payoneera.

Kako da odredim cijenu svog rada?

Potrebno je da dobro razmislite koju satnicu želite da naplaćujete klijentima. Ukoliko je preniska, klijent može dovesti u pitanje vašu ozbiljnost i kvalitet vašeg rada, a ukoliko je previsoka, može biti van budžeta kojim klijent raspolaže, tako da iako ste možda najbolji u tome što radite, nećete imati puno posla.

Payoneer je primjetio da je ovo jedno od najčešće postavljenih pitanja, te svake godine vrši istraživanje na globalnom nivou pomoću kojeg sakuplja informacije o prosječnoj zaradi i industrijama u kojima freelanceri rade.
Rezultate ovog istraživanja možete uzeti kao smjernicu za određivanje satnice.

Gdje da nađem dodatne izvore za usavršavanje?

Coursera i Udemy su najpopularnije platforme koje nude kurseve za usavršavanje putem video materijala i dokumenata uspješnih stručnjaka iz bilo koje oblasti koja vas interesuje.

Ukoliko ipak ne želite da dajete novac, uvijek možete naći dosta korisnog materijala na Youtube kanalima programera, marketing stručnjaka i eksperata iz ostalih industrija.
Dodatno obrazovanje predstavlja dodatnu vrijednost jer će vas kompletirati u nečemu u čemu trenutno niste dobri ili vam pak dati novi set vještina koje možete naplatiti klijentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *